Kalorier

Sandheder og myter om fedt

Fedt

Vores samfund er fyldt med kostmyter, som ofte er dannet på baggrund af diverse medier. Medierne fordrejer forskningsresultater, for at kunne sælge en ’bedre’ historie. Dette har i stigende grad fundet sted på de digitale og sociale medier forklædt som ‘click bait’. Og selvom det i de senere år primært har været kulhydrat (sukkerstoffer), der har stået for skud, så vrimler det ligeledes med myter om fedt. Men er de egenligt sande?
På grund af kulhydratsforskrækkelsen har LCHF (low carb high fat) vundet stort indpas hos rigtig mange. Dette gælder også inden for træningsverdenen. Men er LCHF nu også så smart som mange går og tror?

Mættet vs. umættet fedt

Lad os starte ud med at se på, hvor vi får mættet og umættet fedt fra. Mættet fedt er det der blandt andet findes madvarer så som kød, palmeolie, smør, og ost mm. Umættet fedt finder vi derimod i olivenolie, hørfrøolie, avokado, nødder og laks mm.

Vi har helt sikkert alle hørt om mættet og umættet fedt, og hvordan mættet fedt kan lede til hjertekarsygdomme og diverse livsstilssygdomme. Men sandheden er, at det generelt set ikke er farligt, men bør indtages i moderater mængder – ligesom alt andet. 
Ny forskning har således påvist, at vi ikke skal være så bange for mættet fedt i sig selv, som vi ellers har været i et utal af år. Der er nemlig ikke fundet nogen evidens for at et højt indtag af mættet fedt skulle lede til hjertekarsygdomme eller lign. Derimod er der faktisk fundet en lighed mellem simple kulhydrater og forekomsten af hjertekarsygdomme. Simple kulhydrater fra eksempelvis slik, sodavand og hvidt brød.

Læs mere om kalorier

Skal vi så bare proppe os med fedt?

Det er der flere gode gunde til ikke at gøre, men dermed ikke sagt, at du ikke skal nyde din pandestegte T-bone steak med sovs og pommes frites uden at være bange for at få hjertekarsygdomme. Du skal nærmere være bange for at blive overvægtig, hvis dette er daglig praksis hjemme hos dig. I sær de friturestegte madvarer skal du dog være påpasselig med, da disse indeholder en helt tredje kategori af fedtsyrer, nemlig transfedtsyrer. Disse skal vi helst undgå helt.

Få styr på din livsstil med online forløb

Feder fedt mere end kulhydrat?

Ja, det gør det såmænd. Det indeholder faktisk mere end dobbelt så mange kalorier som kulhydrat og protein pr. gram.

  • Fedt = 9,1 kcal pr. gram
  • Kulhydrat = 4,1 kcal pr. gram
  • Protein = 4,1 kcal pr. gram

Det vil altså sige, at hvis du bytter din protein- og/eller kylhydratholdige mad ud med fedtholdig mad, så vil du indtage dobbelt så mange kalorier, hvilket med stor sandsynlighed vil lede til et kalorieoverskud og dermed på sigt overvægt. I den ligning skal der dog tillægges at fedtprocenten i madvarer som regel er langt mindre end kulhydrat mængden. Eksempelvis indeholder ris og pasta som regel mere end 80% kulhydrat, hvorimod de fleste fedtholdige produkter normalt ligger på ca. den halve mængde fedt, hvilket betyder, at de kaloriemæssigt således nogenlunde udligner hinanden. Men fedtholdige produkter som jordnødder, peanut butter, avocado og bacon har en fedtprocent på omkring 80%, hvilket betyder, at der ikke skal meget til for at det bliver rigtig mange kalorier.

Samtdigt med dette består ca. 10% af vores daglige forbrænding af selve omsætningen af mad inde i kroppen. Altså når disse makronæringsstoffer skal nedbrydes og omsættes til energi mm. Her er det påvist, at du forbrænder op til 25% af de indtagede kalorier, når de består af protein, men at tallet er væsentligt mindre, når det kommer til både kulhydrat og fedt, og i særdeleshed fedt. Fedt optages altså lettere i kroppen end noget andet markonæringsstof, hvorfor det ikke kræver den samme forbrænding for kroppen at omsætte. Din forbrænding ved et højt fedtindtag vil dermed også være mindre end hvis den bestod af større mængder protein og kulhydrat.

LCHF og konklusion

LCHF, der jo netop fokuserer på et lavt kulhydratindtag og et højt fedtindtag, virker, på baggrund af ovenstående, mildest talt ret fjollet. Fedt indeholder flere kalorier pr. gram end kulhydrat, fedt mætter mindre end kulhydrat, fedt optages lettere end kulhydrat.. Så hvorfor øge sit fedt indtag og sænke sit kulhydrat indtag?
Det virker for dem, der har et meget højt kulhydrat indtag, hvilket mange danskere har, da de derved indtager en mindre mængde samlede kalorier. Vægttabet sker altså ikke fordi der indtages mindre kulhydrat, men fordi der indtages et mindre antal samlede kalorier.

Pointen med dette er ikke, at du hverken skal blive fedt- eller kulhydratforskrækket. Pointen er nærmere, at der ingen umiddelbar grund er for at fjerne nogle af delene fra din kost. Ingen af delene er farlige, men skal – ligesom alt andet – indtages i moderate mængder. Begge makronæringsstoffer er ganske vigtige for essentielle processer i kroppen. Dertil kommer også at personer, der har et meget stort indtag af fedt ofte også har forhøjede kolesteroltal, især LDL-kolesterol som er det vi helst ikke skal have for meget af – spis varieret!

Følg med på de sociale medier

Facebook

Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *