Vægttab

Er løb godt til vægttab?

Vægttab løb

Løb kan være en rigtig god træningsform for vægttab. Dette blandt andet, da langt de fleste over en relativt kort periode kan træne sig selv op til at løbe nogle gode distancer. Derudover så kræver en løbetur ikke meget mere end et par løbesko. Det er dog vigtigt at være bevidst om hvad løbetræning kan gøre for dig, hvordan du skal træne og hvilke ting du skal være opmærksom på.

Løb til vægttab

Løb er i bund og grund konditionstræning. Det vil sige, at det primært styrker dit hjertes funktion til at pumpe blod og ilt rundt til cellerne i kroppen. Derudover øger du blandt andet udholdenheden i din benmuskulatur. Løb kan dog også godt give udemærket muskelvækst. Jeg kan derfor varmt anbefale løb til alle, der synes det er sjovt. Kan du derimod ikke lide at løbe, så skal du finde en anden træningsform. Men prøv at give det lige en chance, inden du tager nej-hatten på.

Kalorieforbrænding

Løb kan altså være ganske gavnligt til et vægttab, da du kan forbrænde en masse kalorier. Især hvis du er i stand til at løbe i længere perioder ad gangen, eller ofte. Løb kan også være rigtig motiverende under et vægttabsforløb. Dette skyldes, at du med en mindre kropsvægt vil opleve, at det bliver meget lettere.


En af de negative sider ved løb er, at du ikke opnår en markant efterforbrænding, som du eksempelvis gør ved styrketræning. Derfor kræver det ofte lidt længere distancer for at kalorieforbrændingen bliver bemærkelsesværdig. Men alt tæller og man skal starte et sted, så kast dig ud i det, hvis du har lyst. Din efterforbrænding kan dog øges, hvis du i større grad laver interval løb, fremfor at have et fast tempo på hele turen. Intervalløb er ligeledes meget fordelagtig for progression indenfor løb. Løb gerne kortere ruter i højere tempo, hver anden gang eller oftere. Og så løb længere ture i moderat tempo en gang i mellem for at teste, hvordan din udvikling på de distancer forbedres.


I bund og grund kommer spørgsmålet om, hvorvidt løb er effektivt til vægttab ned til, hvorvidt du synes det er sjovt og udfordrende på en positiv måde. For det handler om at finde en træningsform du kan blive ved med at synes om i længden. Det vil altid være den mest effektive for dig.

Læs mere om vægttab generelt

Intervalløb

Som nævnt er dette en måde, hvorpå din løbetræning kan effektiviseres. Det gælder også i forbindelse med kalorieforbrænding. Med intervalløb får du din puls højt op i kortere perioder, hvilket øger din forbrænding gevaldigt, og samtidigt kan det også øge din efterforbrænding.
Du kan eksempelvis eksperimentere med 10-20-30 intervaller. Her starter du, som altid, ud med lidt opvarmning, hvor du får godt med varme ind i kroppen. Derefter gør du som følger:

  • 30 sekunders langsomt løb (ca. 50% af din maksimale ydeevne)
  • 20 sekunders moderat hurtigt løb (ca. 75% af din maksimale ydeevne)
  • 10 sekunders sprint (100% af din maksimale ydeevne)

Dette er én runde (ét interval). Dette kan gentages så mange gange som du kan holde til det, eller som der er angivet i dit træningsprogram.

Vær påpasselig

Lige så skøn som en løbetur kan være for krop og sind, lige så skadelige kan den også være fysisk, hvis man ikke passer på. Dette betyder bestemt ikke, at du skal frygte løbeskader, men du skal tage dine forholdsregler, lytte til din krop og starte stille og roligt ud. 
Løb udsætter især fødder, ankler, knæ og hofter for en masse stød og derfor skal man være forsigtig med, at man ikke overbelaster sig selv. Løbeskader i begyndelsen kan ligeledes virke rigtig demotiverende, når man forsøger at få løb ind i sin træningsrutine og bliver glad for det. Jeg har derfor skrevet nedenstående råd, som er gode at følge, når du begynder med løbetræning.

Råd til nybegynderen

  • Brug den første 1-2 måneder på at vænne din krop til at løbe. Det vil sige du skal blot løbe nogle korte ture i roligt tempo, gerne minimum 3 gange om ugen. Disse ture behøver ikke tage mere end 15-20 minutter.
  • Køb et par gode løbesko. De kan måske være lidt dyre, men du vil fortryde at løbe i de forkerte sko. Der findes rigtig mange gode løbesko på markedet efterhånden og de fleste fungerer rigtig godt. Det vigtigste er, at du har det komfortabelt i skoene. Du kan også besøge en sko specialist og få lavet en løbetest, så du får de helt rigtige sko. Min personlige favorit er Nike Air Zoom Pegasus.
  • Sørg for at varme op. Du kan enten starte ud med at løbe meget langsomt og få varmet kroppen stille og roligt op, eller foretage nogle høje knæløft og spark i numsen eller lignende. Hvis du ikke lige bor i nærheden af et godt løbespot, så kan du også gå i et raskt tempo eller cykle ud til løberuten og på den måde få varmet kroppen op. Der er mange metoder, bare sørg for du føler dig varm og klar.
  • Pres aldrig dig selv for meget i starten. Hvis det begynder at gøre ondt i dine led, så stop. Én ting er muskelsmerter, det behøver ikke nødvendigvis være skadeligt (men kan godt være). Når det derimod begynder at gøre ondt i dine led, så er det som regel en rigtig god indikator for, at du skal stoppe NU – og så skal du lytte til din krop og give den, den hvile den har brug for.

Nå dine mål med et personligt online forløb

Følg med på de sociale medier

Facebook

Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *