Vægttab

Hvilken kost er bedst til vægttab?

Vægttab kost

Når det handler om vægttab og kost, så kommer vi ikke udenom, at det er altafgørende. Kosten er det letteste og mest effektive vi kan skrue på til et vægttab.
Når du skal tabe dig, skal du være i et kalorieunderskud, hvilket vil sige, at du skal forbrænde mere energi end du indtager. Det er sådan set det eneste, der afgør om du taber dig eller ej. Det kan lyde meget simpelt, men den rette formel kan dog være lidt mere besværlig at finde frem til.

Vi har alle forskellige kroppe og derfor forbrænder vi heller ikke alle det samme. Vores vægt, køn og kropskomposition betyder meget for vores forbrænding. Og selv disse faktorer er ikke altid nok til at finde den konkrete forbrænding. Udover dette har vi ligeledes forskellige præferencer for kost og træning. Der er altså mange ting at tage højde for, når den rette vej til en sund og aktiv livsstil skal findes. Dette er den primære grund til, hvorfor en slankekur aldrig er det rigtige valg.

Udover disse faktorer, er det også vigtigt at være opmærksom på gennem hvilke fødevarer vi får vores kalorier fra. Protein er eksempelvis rigtig vigtigt under et vægttab for at bevare muskelmassen. Dertil kommer at langsomt optagelige kulhydrater giver mere stabilt blodsukker og øger mæthedsfornemmelsen. Disse får du eksempelvis fra grøntsager og fuldkornsprodukter. Til sidst er vitaminer og mineraler også vigtige for mange processer i kroppen, hvorfor økologisk frugt og grønt heller ikke må underkendes.

Hvor mange kalorier?

At finde frem til din daglige forbrænding er første skridt mod et succesfuldt vægttab. Dette kan man finde frem til ved at beregne BMR (basalstofskifte). Dette er er den mængde kalorier du dagligt forbrænder uden at foretage dig noget som helst. Til dit BMR skal der så yderlige tillægges den forbrænding du aktivt opnår i løbet af en dag. Denne værdi kaldes for PAL (physical activity level) og indeholder faktorer som gang, cykling, løb, styrketræning osv. Ved at foretage denne udregning findes dit ligevægtsindtag. Dit ligevægtsindtag er den mængde kalorier du kan indtage uden hverken at tage på eller tabe dig.

Når vi øsnker at tabe os, er det selvfølgelig fedtet vi vil smide og ikke vores muskelmasse og væske. Derfor er det vigtigt, at du ikke lægger i et for stort kalorieunderskud. Dette er af flere årsager ikke er sundt. Din krop vil langt fra få det den har brug for og det svækker derfor vitale dele i din krop. Ydermere vil din krop automatisk nedregulere dens energiforbrug for at bevare dens energidepoter. Og dette resultere ofte i en lavere forbrænding og et mindre effektivt vægttab, der hurtigt kan stagnere eller helt gå i stå.

Et fornuftigt vægttab bør derfor ikke indebære et kalorieindtag, der resultere i mere end ét kilos vægttab om ugen og samtidigt bør det indeholde tilstrækkelige proportioner af bl.a. protein, kulhydrat og fedt.

Læs mere om vægttab generelt.

Retter og råvarer

Når vi snakker vægttab, er det vigtigt at se på det som en livsstilsændring. Du skal klædes på til at kunne holde vægten nede og lære at bruge nye råvarer i spændende og lækre retter. Det skal ikke være kedeligt og krævende at leve sundt. Og det behøver det bestemt heller ikke være.

Det kan dog godt være en stor mundfuld at skulle holde styr på alt hvad man indtager, samtidigt med at man skal lære nye råvarer at kende og ydermere kunne sammensætte dem i smagfulde retter og måske tilmed påbegynde nye træningsvaner samtidigt. Men overgangen kan blive hjulpet godt i gang ved at få hjælp fra en fagperson. Hvis du køber en personlig kostplan eller indgår i et online vægttabs- og træningsforløb med en, der kan hjælpe dig til at nå dit mål, så slipper du for at skulle tælle dine kalorier og finde på en masse retter selv.

En kostplan er ikke en slankekur

Du skal som sådan bare gøre som der står i din kostplan og/eller træningsprogram – og det er da ligetil. Samtidigt har du en person i ryggen gennem hele dit forløb, der støtter, råder og guider dig mod dit mål og en sundere og mere aktiv livsstil.

Når det så er sagt, så omtalte jeg jo tidligere, at det er vigtigt vi arbejder mod en livstilsændring og ikke bare et vægttab. Er det så uholdbart bare at få en anden til at lave det hele for dig? NEJ, bestemt ikke!
Når du laver de retter, der er i din kostplan, så vil du langt hurtigere kunne finde frem til hvad de forskellige råvarer kan bruges til og hvilke ting de fungerer godt sammen med. På denne måde får du en masse sunde kostvaner ind under huden på en god, sund og holdbar måde.

Ydermere er det hos InShape også muligt at vælge Kost- og Livsstilsvejledning i stedet for en kostplan. På denne måde vil der tages specifik udgangspunkt i dine nuværende vaner og dagligdag, og sammen kan vi således arbejde os mod at finde den rette vej for dig.

Nå dine mål med et online forløb

Følg med på de sociale medier

Facebook

Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *