En graviditet er en hård omgang for såvel krop som sjæl. Derfor er det også ekstra hårdt for mange, at de under deres graviditet samtidigt har fået en del ekstra kilo på sidebenene og skal gennemgå et vægttab efter fødsel. Og disse kan for mange være rigtig svære at komme af med igen. En af årsagerne til, hvorfor mange nybagte mødre kan have svært ved at smide kiloene igen, er de myter, der findes omkring træning og kost for gravide og nybagte mødre. Der findes bl.a. myter om, at træning og amning ikke er en god kombination, at konditionstræning ikke er sundt, og så er der klassikeren om punkttræning. I indlægget her kigges, der lidt nærmere på disse tre myter.
Er træning og amning en dårlig kombination?
Mange tror, at deres mælkeproduktion kan blive ødelagt, hvis de indtager færre kalorie, og at affaldsstoffer og tungmetaller udskilles i mælken, så den bliver sur, hvis de træner mens de ammer. Men dette har altså så godt som intet på sig.
- Du nedsætter ikke mælkeproduktionen ved at træne.
- Modersmælken kan godt blive sur, hvis du laver rigtig meget hård konditionstræning. Men laver du derimod moderat styrketræning eller andre træningsformer, der har lidt mindre intensitet, så har denne myte intet på sig.
Færre kalorier
Hvis du bare nedsætter din kaloriemængde markant uden at tænke over, eller vide, hvilket makroindhold du indtager, så kan det godt påvirke mælkeproduktionen. Men så længe du har en sund og nærende kost, så nedsættes din mælkeproduktion bestemt ikke. De kalorier du fjerner fra din kost, tager kroppen fra dine fedtdepoter. Dette er kroppens helt basale og naturlige måde at kompensere for perioder med mindre mad. Selvfølgelig bør du ikke gå i et kraftigt kalorieunderskud, da din krop har behov for at producere lidt ekstra, men det betyder altså ikke, at du ikke må tabe dig.
Konditionstræning
Konditionstræning kan være lige så gavnligt som så mange andre træningsformer. Nøgleordet er igen, at intensiteten ikke skal være skruet helt i vejret, men derfor kan du sagtens lave konditionstræning så som løb, cykling, roning, svømning osv.
Læs mere om vægttab generelt
Punkttræning
Punkttræning er træning, hvor du eksempelvis forbrænder fedtet på maven ved at lave mavebøjninger, eller fedtet på lårene ved at løbe. Problemet ved punkttræning er dog bare, at det ikke kan lade sig gøre. Din krop bestemmer helt selv, hvorfra den tager fedtet. Og da vi alle er skruet forskelligt sammen, så fordeler vi også fedt forskelligt på kroppen. Det er heller ikke sikkert, at vi smider fedtet derfra, hvor vi synes vi har lagret mest fedt. Du er ikke i stand til at kontrollere, hvor kroppen lagre dit fedt eller hvor den tager det fra. Det bestemmer den helt selv.
Nogle har naturligt større fedtdepoter på maven end andre, og nogle har større fedtdepoter på benene eller ballerne end andre. Sådan er vi genetisk forskellige. Det betyder også, at når du forbrænder fedt, så sker det på hele kroppen, og ikke punktvis, hvor du gerne vil have det.
Kosten er altafgørende
Hvis du ønsker at opnå et vægttab, så er det altafgørende, at du er i et kalorieunderskud. Og den bedste og simpleste måde at være det på, er ved at have styr på din kost. Du skal indtage færre kalorier end du forbrænder – så simpelt er regnestykket. Men som de fleste af os ved, så kan det godt være meget svære end som så. Især fordi mange andre parametre kan spille ind på vores energiforbrug. Eksempelvis er stress, væskeindtag og søvn vigtige faktorer, når du ønsker et vægttab.
Stress: Din krop er ikke bygget til at smide fedt i stressede perioder, da vi fra naturens side går i beredskab og er klar til de pressede udfordringer vi står overfor. Så står kalorieunderskud langt fra i første række.
Væskeindtag: ca. 60% af kroppen består af væske (25% i fedtvævet, 75% i muskelvævet, 83% i blodet, 22% i knogler osv). Vand har således en stor betydning for vores krop, og hvis ikke vores væskeregnskab er positivt, så fungerer kroppen ikke optimalt, hvorfor den bl.a. vil forsøge at binde mere vand og smide mindre. Din krop vil altid forsøge at kompensere for det den mangler og det er den rigtig god til, men det kræver mere.
Søvn: Søvn er bl.a. med til at nedsætte stressniveauet, hvorfor de hænger sammen. Derudover restituere både din krops psyke og fysik, mens du sover. Derfor er det vigtigt, at du får tilstrækkeligt med søvn. Optimalt anbefales det, at du sover fra 22:00-06:00.
Tilbage til kosten.
Masser af frugt, grønt og protein kan være gavnligt. Dette vil minimere kalorieindtaget og samtidigt øge mæthedsfornemmelsen og bevare din muskelmassen.
Ydermere er styrketræning en meget fordelagtig træningsform under et vægttabsforløb. Styrketræning kan øge din muskelmasse, hvilket bl.a. øger din forbrænding. Derfor kan du hurtigere og mere optimalt opnå et varigt og pænt vægttab ved at styrketræne sideløbende. Ellers opnår de fleste et resultat, der bedst kan beskrives som ’tyndfed’, og din forbrænding nedsættes mere end hvis du styrketrænede.