Kosttilskud

Hvor sund er en proteinbar?

Proteinbar

Vi kender dem efterhånden alle sammen. Udbuddet er nemlig eskaleret voldsomt de senere år og der findes nu nærmest flere varianter end af de almindelige slikbarer. Selv Snickers og Mars er kommet på markedet med en proteinbar.

Er de sunde fordi der er protein i?

Producenterne har ikke været sløve i betrækket, når det kommer til at udnytte det enorme fokus, der de senere år er kommet på protienholdige madvarer og sunde snacks generelt. Det er svært at overse, at der på indpakningen med stort står ”20g protein” eller lignende. Og så tænker vi jo automatisk, at det må være et sundere valg end de almindelige slikbarer. Vi får jo konstant at vide, at proteiner er sunde.

Proteiner 

Er bestemt et godt makronæringsstof og det er der flere gode grunde til.

  • De indeholder 4,1 kalorier pr. gram (kulhydrater indeholder også 4,1 kalorier pr. gram, hvorimod fedt indeholder hele 9,1 kalorier pr. gram).
  • Kroppen har sværre ved at nedbryde protein, hvorfor du automatisk i fordøjelsesprocessen forbrænder helt op til 25% af de kalorier du indtager fra protein.
  • Protein er din krops byggesten, og de er derfor ganske essentielle for dig, især hvis du træner eller er under vægttab.

Men derfor kan proteinholdige fødevarer godt være usunde. Eksempelvis indholder Peanut Butter (der er meget rigt på protein) omkring 600 kalorier pr. 100 g. 
Det er dog ret væsentligt at sige, at der som sådan ikke findes usunde fødevarer, men, at det nærmere drejer sig om mængder. Alt er usundt i for store mængder, og alt er okay i passende mængder.

Læs mere om kosttilskud generelt

Tilbage til proteinbarer

For langt de fleste proteinbarer er sandheden, at de er moderat mindre kalorietætte end almindelige slikbarer. Og derudover indeholder mere protein. Tager vi fat i en almindelig Mars Bar (57g), så indeholder den 256 kalorier og 2,3g protein. Derimod indeholder en Mars Protein Bar (57g) 200 kcal og 19g protein. Der er altså ikke den store kaloriemæssige forskel. Dette er et ret generelt billede for næringsindholdet i diverse proteinbarer. 

Vi kan altså generelt set konkluderer, at en proteinbar er sundere end almindelige slikbarer. Dette på baggrund af, at de generelt set indholder færre kalorier og flere proteiner. Men til dette regnestykke er det bestemt værd at huske på, at dit kalorieindtag ikke mindskes ( i hvert fald meget lidt) og du derfor ikke taber dig ved at skifte en slikbar ud med en proteinbar.

Følg med på de sociale medier

Facebook

Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *