Kosttilskud

BCAA – hvad er det og virker det?

BCAA

BCAA står for “Branched-chain amino Acids”. På dansk kan det oversættes til forgrenede aminosyrer. Aminosyrer er de grundlæggende byggesten i et protein. Når protein indtages omdannes det til aminosyrerne og herefter igen til protein i kroppen. Det er denne process, der gør at vi kan opbygge muskelmasse og derfor er den ganske essentiel. Dermed også sagt at protein og aminosyrer er essentielle for muskelopbyggelse, men det betyder ikke at BCAA som tilskud er nødvendigt.

Proteiner dannes således ud fra aminosyrer, og der findes i alt 20 aminosyrer, hvoraf 8 af dem er essentielle. At de er essentielle betyder, at vi ikke selv producerer i kroppen og derfor skal have tilført dem gennem kosten. Af disse 8 essentielle aminosyrer findes blandt andet Leucin, Valin og Isoleucin. Det er disse tre aminosyrer der findes i BCAA.

Læs mere om kosttilskud generelt

Har du behov for BCAA?

Du har behov for Leucin, Valin og Isoleucin for optimal muskelbevarelse og opbyggelse, men det er ikke det samme som, at du har behov for BCAA som tilskud. Hvis du vil være på den helt sikre side i forhold til, at du får tilstrækkeligt af disse aminosyrer, så kan BCAA være fint som tilskud. Men generelt set, så er det bestemt ikke nødvendigt. Du får rigeligt med essentielle aminosyrer gennem din kost, heraf også Leucin, Valin og Isoleucin. Derudover så får du også en ret stor mængde BCAA, hvis du bl.a. gør brug af valleproteinpulver (WHEY) eller bare spiser kød, æg eller mejeriprodukter mm. som er komplette proteinkilder.

Studier har ydermere påvist, at BCAA som tilskud overflødiggøres fuldstændig, hvis du indtager minimum 1,5 g protein pr. kg. kropsvægt.

Så nej, BCAA er bestemt ikke nødvendigt, men der sker ligeledes ikke noget ved at indtage det i koncentreret pulverform, og hvis du godt kan lide smagen af noget sødt under træning, og ikke har noget imod at bruge lidt ekstra penge på noget som flere gange er blevet kaldt dyrt saftevand, så gør du bare det. Men du kan formegentligt lige så godt drikke vand.

Opnå dine mål med et online forløb

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *