Kostplan

Kostplan til undervægtige

kostplan til undervægtige

Undervægt italesættes ikke på samme niveau som overvægt, men sandheden er, at rigtig mange døjer med undervægt. Undervægt kan skyldes mange ting. Det kan eksempelvis skyldes en meget høj forbrænding, dårlige kostvaner, rygning, spiseforstyrrelser eller andre sygdomme. Også ofte en kombination af flere af disse. Derfor kan en kostplan til undervægtige være mindst ligeså gavnlig som den kan til overvægtige.

Høj forbrænding

Vores stofskifte er først og fremmest genbestemt og vi har derfor alle et forskelligt forbrændingsniveau. Ydermere ændrer din forbrænding sig utvivlsomt med alderen – jo ældre du bliver, jo lavere bliver din forbrænding. Men det er dog muligt at ændre sit stofskifte delvist gennem kosten.
Dertil kommer helt naturlige årsager til en øget forbrænding som skyldes fysiske aktivitet. Jo mere vi går, løber, cykler, træner eller lignende, jo mere forbrænder vi. Og indtager du ikke tilstrækkeligt med kalorier, og har en høj forbrænding så taber du dig.

Dårlige kostvaner

Dette er ofte den største synder, når det kommer til overvægt, men bestemt også undervægt. Spiser du generelt for lidt, eller meget fedtfattige og kalorielette råvarer, så har du naturligvis en udfordring, hvis du ønsker at tage på – især hvis du ved siden af er meget fysisk aktiv. Du kan forsøge at udskifte de fedtfattige madvarer med mere fedtholdige som avokadoer, nødder og fede fisk (makrel, laks, sardiner og sild) samt bruge mere olie eller margarine i madlavningen.

Derudover har mange overvægtige og undervægtige det samme problem i, at de ikke lever en struktureret hverdag med mere eller mindre faste måltider og mængder. Men, at de i stedet spiser meget impulsivt og uden omtanke for indholdet i madvarerne. 
En struktureret hverdag med mere eller mindre faste måltider og indhold kan for de fleste undervægtige give markante resultater og gøre hele forskellen. For regnestykket er i bund og grund simpelt – du skal være i kalorieoverskud for at tage på i vægt.

Rygning

Er du undervægtig og ryger? Så får du lige to gode grunde yderligere til at kvitte tobakken – jeg er sikker på du allerede er bevidst om rigtig mange af de andre gode grunde.

1: Tobaksrygning hæmmer appetitten.

2: Tobaksrygning øger forbrændingen.

Sygdom

Under sygdom kan appetitten ofte være ret begrænset, og derfor kan længerevarende sygdomsforløb lede til undervægt. Det er dog stadig muligt at bevare sin kropsvægt eller sågar tage på, mens du er sygdomsramt. Det kræver ofte eftertanke og en struktureret tilgang. Det kan selvfølgelig også gavne processen indtage mere kalorierig mad- og drikke, hvis du ikke kan få større mængder mad ned.

Læs mere om den rette kostplan

En skræddersyet kostplan

Som beskrevet i ovenstående kan undervægt, ligesom overvægt, skyldes mange forskellige ting. Derfor er det også vigtigt, at du finder frem til hvad din undervægt skyldes. Derefter kan du se på, hvordan du kommer det til livs og opnår det du gerne vil.
Med en skræddersyet kostplan kan du opnå en mere struktureret tilgang til dine madvaner og i rigtig mange tilfælde kan det være nok at få styr på ens kostvaner.
Har du svært ved at finde frem til, hvad din undervægt skyldes, eller ønsker du at bygge muskelmasse på samtidigt med, at du øger din vægt, så kan et online forløb måske være den optimale løsning for dig. Med et online forløb får du en skræddersyet kostplan og træningsprogram samt råd og vejledning hele vejen gennem dit forløb. Dermed står du ikke alene med at komme i mål, men har professionel hjælp og vejledning lige ved din side.

Nå dine mål med et online forløb 

Følg med på de sociale medier

Facebook

Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *