Kostplan

Kostplan til gravide

Kostplan til gravide

Når du er gravid, er det vigtigt, at du indtager tilstrækkeligt med mad og gerne den rigtige slags. Det er nemlig ikke bare din krop du skal give næring til, men selvfølgeligt også babyen i maven. De fleste har langt fra problemer med at spise nok under graviditeten, tværtimod bliver der gerne spist lige lovligt meget. Og dele af kosten består ofte af meget besynderlige og ofte ikke særligt sunde madvarer – graviditets cravings. Disse ’cravings’ er ofte også medskyldige i de overflødige kilo som mange kvinder tager på under graviditeten. Derfor kan en kostplan til gravide være ganske gavnlig for at komme bedst muligt gennem graviditeten.

Men for, at både du og dit barn får mest mulig næring og energi under graviditeten, er det altså ganske essentielt, at du sørger for at spise nogle ordentlige råvarer. Gør du det og holder dit blodsukker stabilt, så vil du også opleve at dine ’cravings’ vil blive mindre.

Du skal ikke spise for 2

Hvis du tænker, at du skal spise for to under din graviditet, så er det intet under, at du ender med at tage på. Sandheden er faktisk, at et foster ikke har behov for mere end ca. 100 kalorier i starten, og ved slutningen af graviditeten vil dette behov ikke være højere end ca. 500 kalorier. De 500 kalorier er også det ekstra indtag du skal forvente at skulle indtage under amning. Da en gennemsnitlig kvindes ligevægtsindtag ligger omkring 2200 kcal, skal du således langt fra spise for 2.
Det er samtidigt vigtigt, at du får tilstrækkeligt med proteiner mineraler og vitaminer under din graviditet, da det bestemt ikke er en let omgang at skulle igennem. Det kræver noget ekstra af din krop, og det er du nødt til at give den. Det er ikke nok at tage vitaminpiller, da de eksempelvis ikke indeholder calcium – i det store hele kan medikamenter ikke udkonkurrere en sund kost.

Læs mere om den rette kostplan

Proteiner, mineraler og vitaminer

A vitamin

Dette vitamin er med til at læse genmaterialet, når din baby skal dannes. Du kan få vitamin A gennem madvarer som kød, fisk, æg, mejeriprodukter og sågar leverpostej. Dog er det også vigtigt, at gravide ikke får for meget A vitamin. 

B12 vitamin

Styrker din krops celledeling, blod og nerver. Dette vitamin kan findes i mejeriprodukter, kød, æg og fisk. Da dette alt sammen er animalske produkter, er det vigtigt at tage B12 tilskud under graviditeten, hvis du er veganer.

C vitamin

Er helt centralt for kroppens opbygning. Det kan findes i grønne og røde peberfrugter, appelsiner, broccoli, tomater, spinat, kartofler og jordbær.

D vitaminer

Din krop danner selv dette vitamin gennem solens UV-stråler, men det er langt fra alle, der får nok direkte sollys om dagen, især i vinterhalvåret. Derfor kan dette være et vitamin du skal tage som tilskud. Vitaminet findes dog også i begrænset mængde i eksempelvis ost, æg og fed fisk som laks, sardin, sild, makrel og torskerogn.

Protein

Er altid et essentielt stof som din krop har brug for, primært for at opretholde og/eller bygge din muskulatur. Under en graviditet er det derfor vigtigt, at få rigeligt med protein for at holde din krop stærk.

Jern

Meget vigtigt for kroppen under graviditeten. Det har stor betydning for, at de røde blodlegemer kan transportere ilt rundt i kroppen og dermed også til barnet. Når du er gravid, øges blodmængden i kroppen betydeligt, og derfor er det vigtigt, at du sørger for at have tilstrækkeligt med jern i din krop. Tager du ikke et jerntilskud, eller sørger for at få øget jern gennem din kost, har du 20% risiko for at lide af blodmangel. Jern hjælper ligeledes med at dække blodtabet under graviditeten og sørger for, at dit barn har et jerndepot fra fødslen. Først når dit barn er seks måneders gammel skal barnet have jerntilskud. Madvarer, der indeholder jern, er eksempelvis fjerkræ, kød, brød, æg og grønne grøntsager.

Folat(folinsyre):

Dette har en stor betydning for, at cellerne deler sig korrekt. Det er derfor særligt vigtigt for barnets vækst. Tilskud af Folat kan ligeledes mindske risikoen for neuralrørsdefekt (det der bliver til hjerne og rygmarv på barnet) hvis det tages tidligt i graviditeten.
Derfor kan det være en rigtig god ide, at tage Folat tilskud, hvis man forsøger at blive gravid, således, at barnet fra dag ét er forsynet med en tilstrækkelig mængde til at udvikle sig bedst muligt. Folinsyre, som findes i vitaminpiller optages nemmere af kroppen end Folat (den måde vitaminet fremgår i fødevarer). Folat kan blandt andet findes i nødder, tørrede bønner og bladgrøntsager.

Zink

har stor betydning for barnets vækst og udvikling og styrer nogle af generne i arveanlæggene. Du kan få dette ved at indtage mælkeprodukter, kronprodukter, bælgfrugter, nødder, grøntsager og kød.

Calcium

Er essentielt for styrkelsen af knoglerne, både hos dig og dit barn. Dit barn kræver en del calcium og det er derfor essentielt, at du sørger for at spise rigeligt, sådan, at dit eget behov også bliver dækket, ellers kan du eksempelvis få problemer med huller i tænderne. En halv liter af et mælkeprodukt om dagen er nok for både dig og dit barn, og det er ligegyldigt om det eksempelvis er fed eller let mælk, da de indeholder lige meget calcium. 

For vegetarer og veganere

Mange vitaminer og mineraler optages bedst gennem animalske produkter, og derfor skal du som vegetar eller veganer være særligt opmærksom på, at du får tilstrækkeligt med zink, jern, A vitamin, D vitamin, selen, iod og calcium. Dette kan dog sagtens lade sig gøre, hvis man sørger for at spise alsidigt.

Kom godt gennem din graviditet med et online forløb

Følg med på de sociale medier

Facebook

Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *